zondag 31 juli 2011

Zondagmiddagwandeling :)

Eén van de leukere dingen van wandelen in het Grote Veld is dat je daarna bij Lettink koffie kunt gaan drinken met de beste notentaart van de hele regio - op een terras waar een hondendrinkbak staat en waar je behalve taart ook hondenkoekjes (voor de honden, duh) bij je koffie krijgt.
In het Grote Veld bloeit de heide en... het paddenstoelenseizoen begint alweer op gang te komen!


donderdag 28 juli 2011

Pack Walk



Dogs having fun, originally uploaded by Jaydot.

Soms komen we tegelijk aan in het losloopgebied, en wordt er gewandeld met tien of meer honden. Vandaag maar acht, in alle soorten en maten, hartstikke leuk.
Foto's in mijn losloopgebied set op Flickr.

dinsdag 26 juli 2011

Smullen

Pasta met groente, zalm en garnalen, een subliem recept van C!
Ingredienten: prei, komkommer, tomaatjes, gerookte zalm, garnalen, knoflook, creme fraiche, geraspte kaas. Pasta.
Bereiding: Snijdt de prei en de komkommer (met schil, zonder zaadlijst) julienne. Roerbakken met twee fijngesneden teentjes knoflook in een beetje olie. Intussen de tomaatjes (van die hele kleine zoete) in een andere pan lekker heet bakken, met gemalen peper erover, tot ze min of meer zacht en gaar zijn. En intussen wat pasta koken.
Als de groente gaar is, vuur lager zetten en tomaatjes (met hun kookvocht) toevoegen, een eetlepel creme fraiche en een handje geraspte kaas. Eventueel zout en peper naar smaak. Dan een bakje grote garnalen en vrij fijn gesneden gerookte zalm toevoegen.
Serveren met een lekkere bak salade (sla, tomaat, avocado, mozarella, balsamico-dressing, dat soort dingen).

maandag 25 juli 2011

Losing my religion

Ik heb heggen altijd met de hand geknipt. Goeie lichaamsbeweging, kost niks, maakt geen lawaai, en ik kan het heel netjes. Tegenwoordig heb ik ruim vijftig meter ligusterheg. Hoge ligusterheg. En hele lage ligusterheg. Da's toch vrij veel werk.
Vandaag zag de buurvrouw mij knippen en vroeg of ik haar electrische heggeschaar niet even wilde lenen. De verleiding was te groot: ik heb 'm geleend. En omdat de buurvrouw kortgeleden haar heg gerooid heeft en vervangen door een schutting, heb ik 'm maar van haar overgenomen.
Het is even gedoe met een verlengsnoer, het maakt een hoop herrie en met de hand kan ik het netter. Maar man man wat gaat dat snel!!

zondag 24 juli 2011

Kachel aan

Ja, ja, ja, het is zomer.
Bovendien heb ik inmiddels zoveel hout zelf gekloofd en gezaagd, dat ik de neiging krijg om er zuinig mee te zijn.
Maar het heeft de hele dag geregend. En gewaaid. En het is niet veel warmer geweest dan een graad of veertien.
Daarom.
Heerlijk! Tara vond ´t ook een puik plan.

Eén dahlia

Mijn vijftien dahliaplanten doen het miserabel slecht dit jaar (net als de bonen, trouwens) door de Great Invasion of the Snails. Ik heb nog nooit zóveel slakken in mijn tuin gehad, en ze hebben nog nooit zóveel schade aangericht, niet te geloven. Het is sommige dahlia's niet eens gelukt om boven de grond uit te komen. Een paar hebben het toch stug volgehouden en vandaag eindelijk de eerste bloem!
De plant is tamelijk klein gebleven, waardoor de bloem vanaf het terras niet goed te zien is. Ik heb 'm dus maar in een vaasje binnen gezet - het is toch geen weer om buiten te zitten :).

vrijdag 22 juli 2011

Onbewaakte Overweg

Bestaan ze nog, onbewaakte overwegen? Ik geloof het niet, althans niet op het reguliere treinennet. Maar in het traject van de stoomtrein zitten alleen maar onbewaakte overwegen. Bij drukkere wegen stapt er een functionaris met een vlaggetje uit, die het verkeer stilzet als de trein eraan komt, maar als de trein een kleinere weg moet oversteken toetert hij een keer en puft rustig door.
Het is heel leuk gezicht!

maandag 18 juli 2011

Honderd keer

"Kies een brood dat je lekker vindt, en bak dat dan honderd keer". Dat is wat ze je aanraden als je wilt leren brood bakken. Ik heb ze niet geteld, maar langzamerhand moet ik toch een heel eind zijn, want al post ik allang geen foto's meer van ieder brood dat ik maak, ik bak toch zo'n twee keer in de week.
En inderdaad: ongemerkt ga je het proces steeds beter begrijpen, krijg je meer gevoel voor het deeg en worden de broden steeds smakelijker (al zal dat ook met het "volwassen worden" van mijn starter te maken hebben).
Ik ben nu zo ver dat ik consistent een verrukkelijk brood voor eigen gebruik kan produceren. Het wordt hoog tijd om weer te gaan experimenteren met zaden en noten :).

Zaaglimiet

Mijn sprokkelproject loopt uitstekend, ik heb al meer dan een halve kuub bij elkaar! Mijn wandelmaatjes zijn hartstikke behulpzaam en sjouwen ook regelmatig een tak mee naar de auto, alleen: zij pakken veel grotere takken. Groter dan ik met mijn takkenzaagje aankan. Inmiddels heb ik van FT een beugelzaag te leen gekregen, en gisteren heb ik een Workmate gescoord (voor een tientje op MP) om grotere takken in vast te klemmen.
Werkt prima, allemaal, maar... ik vind zagen met mijn takkenzaagje leuker. Denk dat ik me toch aan mijn originele criteria moet houden: maximaal zo dik als mijn pols en zo lang als mijn arm :).

zondag 17 juli 2011

Jaywalkers revisited

My first attempt at making Jaywalkers made a lovely sock that was hugh. So I'm going to try again and this time I'm making them a whole lot smaller!
Notes
Yarn: Scheepjeswol Invicta Colour, colour 958, lot S1695.
Toe: magic caston 12+12, inc to 30+30.
Pattern repeat: K-f/b - K(x) - DD - K(x-1) - K-f/b, K1, K-f/b - K(x) - DD - K(x-1) - K-f/b - K1
This time, x=6, which means 34 stitches for instep.
After last straight row of toe: K-f/b first and last only on instep, one more row straight.
Then start pattern on instep, but: there are just 32 st yet, so x = 1 st less before and after centerline. Add in the 2 extra stitches in row 2 of the pattern.
Start gussett at 15.5 cm. Make 14 gussettstitches.
Once the gussettstitches have been eaten, there are 30 stitches on the heel needle. So x = 2 stitches less before and after the centerline. Add them with an invisible increase, 2 in row 2 and 2 in row 6.

donderdag 14 juli 2011

Pats!

Weken achter elkaar maak je niets interessants mee op de buurtbus maar dan ineens gebeurt er weer van alles. Vorige week had ik voor het eerst meer passagiers dan stoelen - voor een deel kinderen, dus die konden op schoot zitten - èn vakantiebagage, èn boodschappen voor het weekend, èn twee buggies, die niet ingeklapt konden worden omdat ze ook vol hingen met bagage. Ik ben zelfs van mijn route afgeweken om ze zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te brengen.
Vandaag heb ik de rechterbuitenspiegel aan gort gereden. Tsk. Omdat de brandweer bezig was met het schoonspuiten van de Veldkantweg, moest ik de wijk in. Hele smalle wegjes, geparkeerde auto's, en de glasvezelaars druk in de weer, zodat de weg deels vol lag met stoeptegels. Het bleek dat ik daar nèt niet tussendoor kon...
Meteen even de technische man bellen ging ook niet, want de bustelefoon stond niet aan (en ik heb geen idee hoe je zo'n ouderwetse Motorola aan moet zetten).

ETA: Eén van mijn hondenwandelmaatjes is zijn hele werkzame leven vrachtwagenchauffeur geweest. Na de obligate "vrouw achter het stuur" opmerking vertelde hij dat hij in de vrachtwagen altijd een reservespiegel en een paar post-elastieken bij zich had...

ETA: Inmiddels, na contact met de technische man, weet ik dat het gat in de spiegelkap er al in zat! Dus ik heb alleen het glas van het richtingaanwijzerlichtkapje kapotgetikt. Nog steeds slordig, natuurlijk, maar ik snap nu waarom ik (tot de dag van vandaag) niet weet wàt ik precies geraakt heb. Misschien een bezem- of harksteel van de glasvezelaars...

ETA (en dan houd ik er over op): Praten over spiegeltikken levert interessante verhalen op: HvH heeft (dertig jaar geleden) één van de eerste keren dat hij de grote vrachtwagen meehad, ook een spiegel erafgetikt. Is vervolgens stiekem naar een garage gereden en heeft er - van z'n eigen zuurverdiende geld - een nieuwe op laten zetten :). Pas later hoorde hij van de vaste chauffeur dat er een reservespiegel onder de stoel lag!

zondag 10 juli 2011

Wéér één bekeerd :)

Ik kwam gewoon even langs voor een bakkie, en trof een ontstemd iemand aan die door omstandigheden "nog even" alle ramen van het kantoor moest zemen - en het kantoor heeft véél ramen. Ze stond klaar met emmers sop, sponzen, zemen, trekkers en tegenzin.
Nu is dit iemand die weet dat ik al jaren mijn hele huis schoonhoud met EM en microvezeldoekjes en die al jaren mijn enthousiaste verhalen erover welwillend aanhoort (Mevrouw J. heeft wel meer afwijkende inzichten, tenslotte), maar die nog nooit de neiging heeft gehad om er zelf mee aan de slag te gaan. Een kans die ik niet kon laten lopen! Dus ik ben gauw op en neer naar huis gescheurd om mijn EM en mijn microvezelglasdoekjes te halen.
Vervolgens hebben we samen in razend tempo al die ramen blinkend schoongemaakt. Zonder sop en zemen en sponzen en trekkers! Schoner, sneller, makkelijker, goedkoper en vooral leuker dan op de traditionele manier. "Wacht even", zei ze, toen ik mijn emmer leeg wilde gooien over de rozen (omdat die daar ook baat bij hebben), "ik heb aanslag op mijn autoruit die er met glassex niet af gaat".
Da's nou precies het effect dat je bij iedereen merkt als ze eenmaal met EM aan het poetsen gaan: het is zo leuk, dat je ermee dóór wilt gaan.
Alle ruiten van de auto zijn ook weer brandschoon, trouwens.

woensdag 6 juli 2011

Jaywalkers

Finally finished my Jaywalkers.
As mentioned earlier, I modified the stitch pattern slightly to make it more symmetrical, so my basic pattern repeat is:
K-f/b - K(x) - DD - K(x-1) - K-f/b, K1, K-f/b - K(x) - DD - K(x-1) - K-f/b - K1.
For these socks, x = 7.
I'd tried the socks on while knitting and they more or less fit (except for that heel). And then I washed them. And watched in horror as they expanded in the water... Although they are lovely socks, they are now waaay to big for me.
Notes
Yarn: Regia 4-faedig Mineral Colour, colourway 04379
Started with 32 sole and 38 instep. I don't really like the way the incs are done to get to 38 instep stitches, it makes two little bumps.
Started first extra 4 guss stitches at 12 cm.
Followed by 13 gussett st (so I had 14 outside marker).
Did shortrow heel, down to 10 middle stitches.
Ate up gussett, same time dec 3 each side in heel, added again at end heel.
This heel is BIG. For the second sock, I added the 3 decs back in after starting the pattern, that looks better (though it takes quite a bit of arithmatic :)).
On first row of K2P2 cuff, still do the DDs. Start both magicloop needles with K2 - that will make K4 over de side seams, but it keeps the cuff beautifully in pattern with the zigzags.

maandag 4 juli 2011

Here we go again

Altijd wat te doen

Vanmorgen in alle vroegte is de hele straat gewekt door een kraaiende haan. Bleek er een fraaie witte haan (met drie kippen) al kraaiend door de straat heen en weer te wandelen :). De katten in de straat vonden het interessant, maar liepen er met een boog omheen.

zaterdag 2 juli 2011

Buurtbusuitje

Lange bus by Jaydot
Lange bus, a photo by Jaydot on Flickr.

Eén keer per jaar worden alle buurtbuschauffeurs van Gelderland door de Provincie getrakteerd op een uitje - dit jaar een dagje Openlucht Museum.
Heenreis uiteraard met de bus (duh! :)), met toepasselijke info op z'n lichtbak! Ontvangst met koffie en lovende toespraken, rondleidingen, lekkere lunch met een goochelaar aan tafel, rondkuieren door het Museum. Van alles te bekijken en bovendien een prachtig park om in te wandelen.
Leuke dag! De foto's staan hier.

Big Socks

Socks for JD. They needed to be quite big, I used up the whole ball of yarn.
Knitting notes on Ravelry.