vrijdag 30 april 2010

AEM!

Dat is leuk!!!
Twee jaar geleden (op de kop af, zie ik nu) was ik druk in de weer met EM - effective microorganisms. Super uitvinding, maar het probleem was dat je de organisms zelf moest "activeren" met melassestroop. Ondanks het feit dat ik een Activator had aangeschaft (een soort flessenwarmer, die het mengsel constant op een graad of 25 hield) lukte dat me niet altijd, en dan zat je met een onaantrekkelijk prutje dat dan maar door de WC ging.
En nu blijkt dat de geactiveerde EM (AEM) tegenwoordig ook kant en klaar te koop is!
Onder de naam MicroFerm, in een handige bag-in-a-box, heel listig, want op die manier komt er geen lucht bij de vloeistof naarmate je aftapt.
Het werd gisteren aan het eind van de middag bezorgd, en ik heb prompt nog alle ramen beneden gelapt (en de spiegel, en de zeefdruk, en de koperen schaal, en mijn beeldscherm, en zelfs de voordeurraampjes :)). En daarna het water grijnzend over de border gegooid!
Want dat vind ik het meest bijzondere van AEM: je kunt er van alles perfect mee schoonmaken, en het overgebleven water is supergoed voor je tuin: voor de bodem en voor de planten.
Wat een feest! Ik kwam tot de conclusie dat ik het gemist had, toen ik dat lekkere zoetzure luchtje weer rook.

Als je meer wilt weten: op de website EM Info is meer informatie te vinden. Het is echt heel bijzonder. Soms werkt het vrijwel onmiddellijk (als geurvreter bijvoorbeeld, of bij het schoonmaken van gladde oppervlakten (zoals ramen). Soms is het effect zo subtiel dat je het nauwelijks in de gaten hebt. Ik heb twee jaar geleden bijvoorbeeld een "EM ring" in mijn wasmachine gegooid. Pas een jaar later viel het me ineens op dat mijn witte was echt wit werd, veel witter dan in het verleden. Ik kan niet bewijzen dat het door de ring komt, maar alle andere parameters zijn hetzelfde, dus... Bovendien zit die ring in z'n washandje nu al twee jaar in de wasmachine, blijft er dus altijd nat inliggen, en toch ruikt het washandje altijd heerlijk fris. Ook het muffe luchtje dat wasmachines wel 's krijgen van al dat wassen op lage temperaturen is nooit meer teruggekomen.

Inmiddels zit er ook zo'n ring in het bestekbakje van de afwasser en in de spoelbak van de WC. En overal gaat weer AEM in, tot het wasverzachterbakje aan toe. Gaaf!

5 opmerkingen:

visjes74 zei

Leuk om te lezen. Ik ben op eenzelfde manier bezig.
Ik noem EM gekscherend "beestjes" en mijn vriend zucht regelmatig: jij met je beestjes.
Maar wasverzachter is niet meer nodig, de dieren doen het er goed op. De bokashi heeft goed werk verricht in onze kas en groentetuin. De ramen glimmen en zo kan ik nog even doorgaan.
Ik ben dus een enthousiast EM gebruiker. Ik brouw nog steeds mijn eigen EM-A en dat gaat prima.

Leuk om te lezen dat meer mensen enthousiast zijn, daar hoor je nog veel te weinig over.

Mrs. J. zei

Dank voor je reactie, wat leuk!
Geweldig hè! Ik heb het meestal over "mijn emmetjes", ach, als het beestje maar een naam heeft :).
Knap dat je zelf brouwt. Gebruik je de Activator?

visjes74 zei

Ik gebruik de Activator niet. Gewoon een 2 liter cola fles in de vensterbank. Of in de kas zomers. Het nadeel van zelfgebrouwen EM vind ik dat het "doorbrouwt" en dus moet ik een gaatje in de dop van de fles doen waarin ik het spul bewaar. Zo niet, dan knalt de fles op een gegeven moment. De kant en klare versie doet dat niet en kan in een handpompje, die bij mij in het kippenhok en konijnenhok staat om elke dag even de bodem te spuiten. Scheelt stank en vliegen.

Mrs. J. zei

Misschien moet ik toch ook maar weer 's proberen om zelf te brouwen - maar Microferm is zo lekker makkelijk!
Ben jij lid van de EM vereniging? Ik nog niet, moet ik eigenlijk nodig 's doen.
Ik spuit dagelijks even over de hondenmand, mijn kamer ruikt sindsdien niet meer naar "hond". En de hond is altijd onmiddellijk in de buurt als ik het vocht van de bokashi-emmer aftap, als ik niet uitkijk drinkt ze achter elkaar het bakje leeg :).

visjes74 zei

Microferm is prijzig en dus brouw ik nog wel even door in de vensterbank.
Nee, ben ook geen lid van de EM-vereniging. Ik doe wel hard mijn best EM te promoten onder vrienden en familie!
Het vocht uit de bokashi- emmer wordt hier ook opgeslobberd door in elk geval 1 hond. Ze ziet er dan ook goed uit!
Al mijn handspuitjes zijn overleden, moet even weer op zoek naar goede en niet al te dure, want ik spuit ook graag de honden en kattenmanden en kattenbak!
Groetjes Margreet