dinsdag 9 oktober 2012

Brood Workshop

Dat was leuk!! De Driekant geeft al jaren een workshop broodbakken, ik wil er al jaren een keertje naartoe en dit keer kwam het er eindelijk van. Ik kan inmiddels wel een aardig brood bakken, maar allemaal uit boeken en websites geleerd, ik heb nog nooit een ├Ęchte bakker live aan het werk gezien.
De workshop wordt gegeven door Henk Smit en Henk is een ├Ęchte bakker. Z'n opa was bakker, z'n vader was bakker, en z'n zoon is bakker (en werkte mee aan de workshop). Het was ongelooflijk mooi opgezet: eerst met z'n veertienen (voornamelijk mannen, trouwens) aan het kneden voor een simpel volkorenbrood (gistbrood, want de tijd voor zo'n workshop is beperkt, maar wel met een klodder desem voor de smaak), tijdens de eerste rijs uitleg over gluten (boekweit vs tarweglutenpoeder) en verschillende graansoorten (met mais, spelt, rogge of haver), een prima broodmaaltijd, vlechtbroden maken en tenslotte alles in de oven. Tijdens het bakken koffie en theorie - een bevlogen bakker kan eindeloos boeiend vertellen over het proces.
De broden mochten na afloop mee naar huis, iedereen z'n eigen volkorenbrood met zaden en een kunstig vlechtbrood. Heerlijk!
Foto's op Flickr.

Geen opmerkingen: