zondag 26 september 2010

TaDa!!

Ha! Dit brood voldoet al zowat helemaal aan het beeld dat ik voor ogen had toen ik begon met brood bakken! En hij smaakt ook nog voortreffelijk!
Gebakken van (biologisch en steengemalen) bloem van De Hoop (25% volkoren, 75% bloem), met wat sesam en lijnzaad. Van eigen desemstarter, volgens de briljante 1-2-3 formule zoals bedacht door Flo Makanai.
En gebakken in de Big Green Egg, natuurlijk.

ETA: Vermelding in l'Hebdo du Pain op Votre Pain! Wat een eer, tussen al die illustere broodbaksters!

Ingrediƫnten:
- 125 gr starter
- 250 gr lauw water
- 375 gr meel (100 volkoren, 275 bloem)
- 7 gr zout (EM-X Gold)
- 25 gr lijnzaad + sesam
Methode:
- Alles mengen behalve zout
- Uurtje autolyse (= laten rusten)
- Zout toevoegen en minuut of tien kneden ("air kneading" Ć  la Andrew Whitley)
- Vier uur laten rijzen, om het uur een stretch & fold
- Vormen en in banneton
- Drie uur rijzen
- Voorzichtig uit de mand, insnijden, sprietsen met warm water en enfourner
- Egg op 260 graden, na vijf minuten knijpen zodat temperatuur geleidelijk terugloopt. Baktijd 35 minuten.

3 opmerkingen:

Friedrich zei

ziet echt voortreffelijk uit!
Gefeliciteerd en geniet er van!
Frieder

Flo Makanai zei

Oh Wow, great bread and I'm honored my 1.2.3 formula's a success at your home in Holland (we're very fond of the NL here!) :)
Thanks for leaving a comment on Makanaibio.com. I'll happily post a link toward your post on tomorrow's "Weekly Bread" on Votrepain.com.

Hennie van Heerden zei

Ziet er geweldig uit!!
En BRUIN! :-)