zaterdag 10 mei 2014

Kikkererwtensalade met eksterschade

Morgen is de donateursdag, of liever: Verankerdag (naar Stichting 't Anker) van de Meander. Salades maken, dus. Met de onmisbare hulp van C een plan gemaakt, want naast de tried and trusted aardappelsalade moest er iets anders bedacht worden. In deze tijd van het jaar zijn er immers nog geen spercieboontjes beschikbaar. We kwamen uit op een kikkererwtensalade. Daar gaan twintig eieren in.
Ik had alles netjes voorbereid, dus de gekookte eieren stonden op het terras af te koelen toen C kwam. Terwijl we aan de thee zaten, hoorden we de pimpelmeesjes hysterisch te keer gaan, want er zat een ekster op het tuinmuurtje. Toen we terugkwamen van een rondje met de honden bleek dat de ekster twee eieren uit de mand gehaald had! Eentje was half op, de andere aangevreten. De brutaliteit! Maar goed, dat werd een meevaller voor de honden, die ook wel een eitje lusten.
De salade is ondanks te weinig eieren prima gelukt. Recept hieronder.

Kikkererwtensalade voor ca. 35 personen
Ingredienten
400 gr droge kikkererwten
300 gr quinoa
20 (of daaromtrent) eieren
10 tomaten
5 rijpe avocados
1 pond feta (we hebben de Grie van Hansketien gebruikt)
6 citroenen
sla - zou kunnen met twee kroppen ijsberg, maar we hebben drie kropjes stevige sla (twee groene en een rode) gebruikt en een flinke handvol rucola.
flinke handvol peterselie
ca 200 ml olijfolie
zout en peper.
Voorbereiding
Kikkererwten minimaal 8 uur weken, daarna een uur koken. Waarschijnlijk nog lekkerder als je de kikkererwten laat kiemen, maar daarvoor ontbrak de tijd.
Quinoa koken: opzetten met 2 x zoveel water, aan de kook brengen, 10 minuten sudderen, gas uit en dan rustig laten staan (in elk geval minimaal een kwartier, maar een uur mag ook).
De eieren koken, liefst zo dat het eigeel nog net niet helemaal hard is.
Tomaten vierendelen, zaadjes en binnenvocht verwijderen, in stukjes snijden. Feta in kleine blokjes snijden. Peterselie hakken. Sla scheuren, wassen en droogslingeren.
Bereiding
Bereiding van deze hoeveelheid gaat het makkelijkst in een teiltje, en het door elkaar husselen gaat verreweg het beste met je handen!
Pers de citroenen uit en giet het sap onderin het teiltje. Snijd de avocado in kleine stukjes en meng ze goed met het citroensap, dan kunnen ze niet meer verkleuren.
Voeg vervolgens de rest van de ingredienten - behalve de sla - toe, bestrooi met zout en peper, giet de olijfolie erover (niet allemaal tegelijk, kwestie van proeven en eventueel toevoegen) en dan goed husselen.
Nabereiding
De salade kan prima een dag vantevoren gemaakt worden, maar de sla blijft het lekkerst als je 'm kort vantevoren toevoegt (en dan nog een keer goed husselen).

Geen opmerkingen: