Bunzlau
Als je besluit om Wedgwood of Arzberg servies te gaan sparen is dat redelijk overzichtelijk: zo'n fabriek ontwerpt een decor, bepaalt waar het servies uit gaat bestaan en that's it.
Inmiddels ben ik erachter dat dat bij Bunzlau anders is. Bunzlau is namelijk helemaal geen merk, het is een stad. Een stad die niet eens Bunzlau heet, maar Boleslawiec, omdat-ie sinds de tweede wereldoorlog in Polen ligt en niet in Duitsland. Boleslawiec ligt aan de rivier de Bóbr, die kennelijk eersteklas klei heeft geproduceerd, want er wordt in die regio al meer dan duizend jaar aardewerk van gemaakt. Het barst er dan ook van de aardewerkfabrieken, die allemaal ongeveer hetzelfde maken, volgens dezelfde traditionele methoden... Bunzlauer Keramiek. De decors worden met stempeltjes en penselen opgebracht, allemaal voortbordurend op de traditionele ontwerpen uit de regio, vooral wit met blauw, stippeltjes, hartjes en pauwenoog-decor. En allemaal maken ze tientallen decoren.
Er is dus keuze uit honderden, zo niet duizenden, decoren.
Producenten
Voor zover ik kan nagaan, zijn er een stuk of vijf fabrieken die internationaal aan de weg timmeren: Manufaktura, Wiza, WR Ceramika, Zaklady Ceramika and Ceramika Artystyczna.
Allemaal maken ze standaard decoren, unieke decoren ("Unikat"), en gesigneerde decoren, allemaal hebben ze aan de Kunstacademie opgeleide ontwerpers in dienst, en allemaal bakken ze op minimaal 1250 graden. Of er kwaliteitsverschil is? Geen idee. Over Ceramika Artystyczna lees je in elk geval niets dan goeds, maar ook Manufaktura is allesbestendig. Je kunt ze aan hun merkstempels uit elkaar houden: op de foto links Manufaktura en rechts Ceramika Artystyczna, oftewel Bunzlau Castle.
En in Nederland?
In de meeste winkels in NL vind je servies met het merk Bunzlau Castle. Het was even zoeken, maar dit wordt gemaakt door Ceramika Artystyczna in een aantal decoren die kennelijk exclusief voor NL gemaakt worden - ik heb trouwens de indruk dat ze voor elk land waar ze naar exporteren een exclusieve serie maken. Het wordt in NL exclusief geïmporteerd door Clip BV in Nijkerk (met hier hun aardewerk website, een mooie site met een volstrekt nietszeggende "over ons" pagina). Het moet gezegd worden: het zijn inderdaad schitterende decoren.
Maar Arte-Fact, waar ik mijn eerste Bunzlau bekertjes heb aangeschaft, importeert zelf onder andere het servies van Manufaktura. Ook schitterend, er zit zelfs één decor tussen dat ik mooier vind dan alle Bunzlau Castle decoren bij elkaar.
Aardewerk van Zaklady wordt in NL verkocht in de webshop van Bunzlau Original.
Kortom: Bunzlau sparen is nog niet zo eenvoudig :).
maandag 13 augustus 2012
Servies
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Leuke info. Wist ik ook allemaal niet. Volgens mij heb ik alleen Bunzlau Castle.
Wat een leuk stuk over het Bunzlau servies!
Het is inderdaad waar dat in de plaats Bunzlau(Duitse naam)(in het Pools Boleslawiec)bij een aantal verschillende fabrieken het Bunzlauer servies wordt vervaardigd. Van de ongeveer 11 fabrieken zijn er echter maar 3 die een internationale rol spelen.
De grootste en oudste fabriek, welke u Zaklady (betekenis: bedrijf) noemt, is in het bezit van de staat en mag zich daarom als enige vernoemen naar de stad Boleslawiec, te weten; Zakłady Ceramiczne BOLESŁAWIEC (Bunzlau Original?). De tweede in rij is Ceramika Artystyczna (Bunzlau Castle?) en de derde is Manufaktura.
De fabrieken moeten echter wel voldoen aan specifieke eisen voor het maken van de klei en verf waardoor alles met elkaar te mixen is. De maten kunnen wel wat afwijken maar toch is dat voor de meeste mensen geen probleem behalve met de kopjes. Voor de rest is alles gegarandeerd oven, magnetron en vaatwasser bestendig. Dus de kwaliteit bij de 3 voornoemde fabrieken is gelijk. Geen zorgen dus en gewoon lekker blijven sparen Wij gebruiken ook alles door elkaar en dat maakt het juist leuker en uitgebreider.
Wat een fijn artikel, had het zo anders echt niet geweten! Zelf heb ik voor ons theehuis nu net nieuw servies gehaald bij de Heeren , ook heel stijlvol en is wat makkelijker in te slaan dan bunzlau. Zou het wel heel graag voor thuis in de servieskast hebben staan, is toch wel echt uniek werk.
Een reactie posten