zondag 22 januari 2012

Eerste brood van het jaar

De laatste keer dat MK hier was (en dat was medio november!) was ik van plan om - Tadaa! - vers, warm, zelfgebakken brood voor de lunch te serveren. Laat dat brood nou mislukken! Echt mislukken, zo erg dat ik naar de bakker geracet ben om brood voor de lunch te halen, het eigen brood aan de kippen heb gegeven, mijn starter in de koelkast heb gegooid en tijdelijk ben gestopt met bakken...
Ik was in die tijd aan het experimenteren naar aanleiding van dit artikel van Theresa Greenway: lange autolyse zonder zout, dan pas zout toevoegen (en dat moet dan eerst opgelost in lauw water), daarna verder met bulk fermentation. Nu was mijn deeg destijds altijd al erg nat, door die manier van zout toevoegen was het nòg natter. Bovendien had ik de fermentation-tijd veel te lang laten doorlopen, waardoor het eigenlijk al overproofed was voor het de koelkast inging. Dom.
Een week of twee geleden de starter - die er behoorlijk levenloos uitzag - weer gaan voeren en vanmorgen weer gebakken. Autolyse met zout en al en meteen maar met een veel lagere hydration, 260 ipv 300 gram water. En het ging weer allemaal van een leien dakje, gelukkig.
Smaakt voortreffelijk.

Geen opmerkingen: