zondag 18 september 2011

Groot koken

Net als vorig jaar hebben C en ik de aardappel- en de bonensalades gemaakt voor het Oogstfeest van De Meander. We zijn toen vergeten om een aantekening te maken van de receptuur, waardoor we dat wiel dit jaar opnieuw moesten uitvinden (en prompt de champignons zijn vergeten).
Aardappelsalade
Da's simpel: 4 kg aardappels (Ditta), gekookt. Bijna een hele pot mayo en een bekertje creme fraiche. Drie grote augurken in piepkleine stukjes. Eetlepel grove mosterd. Veel bieslook, klein geknipt. Zout en peper naar smaak.
Bonensalade met tuinkruiden
Vier kg sperciebonen (de helft spekbonen, de helft boterboontjes). Gekookt. Ruim een pond kleine tomaatjes in diverse kleuren, in partjes gesneden en meeste zaadjes/vocht verwijderd. Een berg tuinkruiden, fijngehakt (basilicum en peterselie, elk een heel bosje, en een beetje thijm, pepermunt, salie). Twee bakjes champignons, gebakken met wat knoflook. Vier rode uien, gecarameliseerd. Dressing: 3 dl olijfolie en 1 dl balsamico-azijn, geperst knoflookteentje, mespuntje suiker, wat zout en peper. De tuinkruiden door de dressing roeren, zodat de smaak lekker intrekt.

ETA: bij hetzelfde aantal mensen (ruim vijftig, dit jaar), is iets meer aardappelsalade nodig. Bonensalade was er precies genoeg.

Geen opmerkingen: