dinsdag 1 september 2009

Wolwas

Wol is oersterk. Een trui van echte wol gaat zo ongeveer een leven lang mee.
Maar als wol in het water ligt zuigt het zich vol met water, wordt hardstikke zwaar en raakt helemaal uit z'n doen. Als je het wilt wassen (en zo nu en dan ontkom je aar niet aan) zul je daar rekening mee moeten houden.
Temperatuur
Wol kan niet tegen plotselinge temperatuurwisselingen. Als je het zo uit een warm sopje in een bak koud water plonst, krimpt het van schrik in elkaar. En het blijft in elkaar zitten.
Wat dan wel: zorgen dat de temperatuur van het water niet ineens verandert. Dus heel geleidelijk opwarmen en afkoelen. Als je met de hand wast, zorg dan dat nieuw water steeds dezelfde temperatuur heeft.
Wrijving
Natte wol kan er niet tegen om gewreven te worden, daar gaat het van krimpen, pluizen en in elkaar zitten. Eigenlijk moet het zo min mogelijk bewegen als het in het water ligt. Als je met de hand wast, hooguit een beetje knijpen of heel zachtjes roeren. Niet wrijven, niet wringen, niet half uit het water tillen waardoor het zichzelf uit elkaar trekt (het is immers loodzwaar van het water).
Zeep
Wol heeft een hekel aan zeep. Het wordt er hard en stug van. Gebruik er dus maar een heel klein beetje van. De helft van wat wasmiddelfabrikanten aanraden is al meer dan genoeg.
Wasmachine
De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een prima wolwas-programma, ik gooi mijn zelfgebreide truien rustig in mijn hele gewone huishoud AEG, op dertig graden. Met een half dopje wolwasmiddel (van Ecover). Géén wasverzachter. Dat gaat prima.
Het gaat erom dat het wolwasprogramma de temperatuur van het water geleidelijk verandert (dus niet eerst de trommel vullen en dan gaan opwarmen, maar beetje water, beetje opwarmen, beetje water... etc.). En dat de was alleen een beetje geklutst wordt in ruim water, niet als een dolle staan draaien terwijl al het water al in de was getrokken is.
Een beetje centrifugeren kan best, een goed wolwasprogramma heeft een aangepast centrifuge-snelheid, zodat de wol niet meer druipt als je het eruit haalt.
Drogen
Na het wassen zo snel mogelijk uit de machine halen en dan eerst: oprekken. Niet te wild, maar toch duidelijk ietsje oprekken in alle richtingen. Dan even losschudden en plat neerleggen (op een handdoek, ofzo). Neem de tijd om het mooi glad in model te leggen en laat het rustig liggen tot het kurkdroog is. Als het dan eenmaal droog is blijft 't ook mooi glad in model.

Geen opmerkingen: