vrijdag 28 augustus 2009

Paraliminal

Parawat? Paraliminal. Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar in de Dumb Little Man blog (die ik regelmatig lees) kwam ik post van Strinivas Rao tegen met een verwijzing naar de Peak Performance paraliminal van Paul Scheele. Ha! Nieuw onderwerp! Googlefest! Wat het eerste opvalt als je gaat googlen naar paraliminals, is dat je er niets negatiefs over tegenkomt. Zelfs niet als je veertien of meer bladzijden zoekresultaten doorkijkt (wel veel torrents, trouwens). Iedereen die ze gebruikt heeft is enthousiast, zonder uitzondering. Ze zijn te koop via de website van Learning Strategies. Ik ben maar 's begonnen met de free download. Paraliminals werken het beste als je ze met stereo koptelefoon beluistert, maar die heb ik nog niet, dus ik heb gewoon voor mijn laptopje zitten luisteren.


Een paraliminal is een CD met positieve teksten, toegespitst op een bepaald aandachtsgebied ("perfect health", of "getting around to it") en onderliggend geluid. Er worden twee verschillende teksten uitgesproken, één in elk oor. Je hoort dus twee stemmen door elkaar - dat lijkt vreselijk, maar tot mijn stomme verbazing was het helemaal niet onprettig. Mike Adams heeft een mooie uitleg geschreven over waaròm dat effectief is: alles wat je hoort en waarneemt wordt gefilterd door je overtuigingen (waarvan je denkt dat het feiten zijn, vaak in je vroege jeugd in je brein geprogrammeerd door je opvoeders - "jij bent niet muzikaal", bijvoorbeeld). Je bewuste denken zal alles blokkeren wat niet met je overtuigingen strookt. Doordat je bewuste denken maar naar één stem tegelijk kan luisteren, kruipt de andere stem stiekem rechtstreeks en ongefilterd naar je onderbewuste denken, en kan zich daar als nieuwe overtuiging vestigen - "je bent hartstikke muzikaal".

Achter de tekst klinkt new-agey muziek met daaronder binaural beats. Had ik ook nog nooit van gehoord. Het schijnt dat als je in ieder oor een toon van verschillende frequentie binnenkrijgt, het brein een derde verschiltoon genereert als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar lijkende) tonen in het linker- en rechter oor. Deze derde toon wordt de binaural beat genoemd, en heeft een frequentie die overeenkomt met het verschil tussen de twee tonen. Als de linkertoon 150 Hz is, en de rechtertoon 143 Hz, is de binaural beat 7 Hz. (zo kun je hele lage frequenties simuleren met eenvoudige apparatuur).

Omdat je brein zich wil aanpassen aan die frequentie, trekken ze als het ware je hersens mee naar een staat van alfagolven (of nog lager). En laat dat nou de staat zijn waar je ook naar streeft als je mediteert! (Hier een uitleg over hersengolven).

In het jaar 2000 heb ik samen met C een cursus Transcendente Meditatie gedaan. Het rare is dat ik het positieve effect van regelmatig mediteren ècht heb ervaren, maar het toch niet heb volgehouden. Volgens de TM leer moet je twee maal daags 20 minuten mediteren - dat vergt wat planning en ik was binnen een jaar afgezakt naar één keer per dag. Binnen nog een jaar mediteerde ik alleen nog zo nu en dan. Ik denk dat ik het onder andere moeilijk vond om vol te houden omdat ik het echte "meditatiegevoel"- anders gezegd: alfagolven in het brein - maar zo zelden bereikte. Bliss heb ik in die eerste twee jaar maar één of twee keer ervaren. Wat niet wegneemt dat mijn leven in die dagen uitstekend liep en verbeterde (een leuke verandering van functie met bijbehorende salarisverhoging, onder andere).
Na het beluisteren van de (gedownloade) paraliminal voelde ik me als na een goeie meditatie, en dat gevoel kwam de volgende dagen zo nu en dan nog even terug ook.
Zou het inderdaad mogelijk zijn om met behulp van hedendaagse audiotechnologie hetzelfde te bereiken als met de eeuwenoude TM techniek? En dan nog sneller en makkelijker ook?
De CD's kosten dertig dollar per stuk, maar: vier halen drie betalen. Ik ga er vier bestellen.

Geen opmerkingen: