donderdag 22 mei 2014

Hanging basket

Natuurlijk zou het naief zijn om te denken dat er bij de teelt van sierplanten geen insecticiden worden gebruikt, maar op de een of andere manier heb ik daarvoor toch behoorlijk met de kop in het zand gezeten. Niet dat ik nou zo vaak bij tuincentra kom (scharrelen, ruilen, zelf opkweken zijn allemaal leukere manieren om aan plantjes te komen), maar zo begin mei samen met C naar Intratuin voor wat extra geur in de vorm van heliotropen en wat extra kleur door mooie hanging baskets... daar genoot ik toch echt van.
Maar nu heeft Greenpeace een onderzoek uitgevoerd naar insecticidegebruik in de sierplantenteelt. De resultaten zijn ronduit schokkend. Ze gebruiken #@$%*&!! zelfs imidacloprid! Da's een neonicotinoïde! Da's de categorie insecticiden die verantwoordelijk wordt gehouden voor de massale bijensterfte wereldwijd. De bij valt niet dood neer, maar raakt verzwakt en gedesorienteerd en vindt z'n korf niet meer terug (en overlijdt dus), of haalt de korf nog wel, en verspreidt het middel nog wat verder onder z'n familie (om daarna te overlijden). Het middel wordt niet alleen gespoten, maar - lekker makkelijk - je hoeft alleen het zaad ermee te coaten. Dan verspreid het zich door iedere cel van de plant. Hier een onderzoek van Natuurpunt.be.
En het is teruggevonden in planten die worden aangeprezen als bij-vriendelijk.
Misdadig.

Nooit meer naar een tuincentrum, da's duidelijk.

Maar een tuin zonder kleurige hanging baskets... Biologische kwekers van vaste planten zijn er genoeg, maar van hangmandplantjes zoals calibrachoa, verbena, bacopa? Zoeken, zoeken, zoeken en uiteindelijk eentje gevonden: Kwekerij Aadijk, bij Almeloooo. Nota bene gespecialiseerd in hanging baskets!
Op naar Almelo, samen met HvHE. En ja, de baskets zijn echt schitterend! Bovendien kun je vroeg in het voorjaar in een workshop je eigen basket beplanten, die dan in Almelo in de kas mag blijven hangen tot de IJsheiligen. Gaan we volgend jaar zeker doen. Heliotroop zit trouwens ook in het assortiment, maar die was al uitverkocht. Nog een reden om volgend jaar weer te gaan.

Onderweg werden we nog opgeschrikt door een aanrijdinkje (een mevrouw achter ons dacht we het kruispunt al op gingen rijden) en op de terugweg nog even naar Markelo voor koffie bij HvHE's vader en even genieten van de prachtige omgeving.

ETA: Vraag me trouwens af hoelang zo'n neonicotinoïde in de plant aanwezig blijft... Want een deel van de planten in mijn tuin komt oorspronkelijk wel uit een tuincentrum. Griezelig.

ETA2: Maar, zei iemand toen ik dit vertelde, bij Intratuin zoemt het zo gezellig van de bijtjes rond de lavendelplantjes. Ja, vielen ze maar ter plekke dood neer, dan werd het probleem tenminste duidelijk.

ETA3: Ik heb twee hangmanden en nog een pot meegenomen. De planten in de manden moeten nog een beetje bijkomen van de reis, maar de pot ziet nu al prachtig uit.

Geen opmerkingen: