zondag 21 april 2013

Hersenwerk


Tara had geen tijd om te wandelen, vanmorgen, want ze moest naar een workshop :).
En wel de workshop Hersenwerk voor Honden, georganiseerd door mijn KC en gegeven door Inge van Harte. Theorie en praktijk van allerlei manieren om je hond z'n hersens te laten gebruiken, reuze interessant allemaal. Allerlei puzzeltjes zoals lapjes optillen, bekertjes kantelen, zoeken in een ballenbak of zoeken in gestapelde autobanden.
Tara had er schik in, uiteraard, want naast hardlopen vindt ze zoeken en peuteren om hapjes te bemachtigen het leukste wat er is (ze heeft dat in haar eigen tijd al genoeg geoefend, tenslotte). Een eierdoosje openmaken was al helemaal een eitje, dat kon ze vier jaar geleden al :).
Iedere hond kan natuurlijk iets slopen om bij de inhoud te komen, maar de kunst is om het voorzichtig en beheerst te doen.
Het is bijna jammer dat je zo druk met je eigen hond bent dat er nauwelijks tijd is om naar de anderen te kijken, want het is fascinerend om te zien hoe verschillend al die honden het aanpakken. Afgezien van fysieke verschillen (als je een breed hoofd met een stompe neus hebt, is het moeilijker om iets uit een bekertje te vissen dan wanneer je een puntneus hebt), zijn er ook grote verschillen in motoriek en in aanpak. Sommige honden gebruiken hun poten (Tara, bijvoorbeeld), bij andere honden komt dat niet eens op.
Foto's in een Flickr setje.
Nadenken is een vermoeiende bezigheid voor honden, na afloop was Tara bek af.

Geen opmerkingen: