vrijdag 15 mei 2009

Workshop Landschapsfotografie


Workshop landschapsfotografie. Weer georganiseerd door Cameratools en gegeven door Geurt Besselink. Wàt een leuke dag!
Er moest verzameld worden op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer bij Kootwijk. 's Morgens om kwart over vijf!
Van daaruit naar het Kootwijkerzand, waar we met negen deelnemers tot een uur of elf hebben rondgezworven om landschapsfoto's te maken. Vervolgens soep en een pannenkoek in Hoog Soeren, en daarna naar Cameratools, om iedereen z'n foto's te bekijken, de goeie en de minder goeie.
Net als bij andere workshops weer een hele diverse groep, allemaal mensen die net zo makkelijk in de regen languit in het zand lagen om een mosmacro te maken :).
Een mooie landschapsfoto maken is lang niet eenvoudig, maar je hebt er wel alle tijd voor. Als een mooi stukkie landschap ziet is het dan ook zaak er eerst 's rond te lopen, andere standpunten te proberen (klim in een boom, bestijg een heuveltje) en na te denken over je compositie.
Houdt rekening met het feit dat vóór je scherpstelpunt 1/3 scherp is, en erachter 2/3. Een landschap krijgt meer diepte als er iets (scherps!) in de voorgrond staat. Zorg ervoor dat er geen halve dingen in je foto staan (een halve boom ofzo). Zoek naar lijnen in de compositie. Etc.
Het was ongelooflijk interessant om 's middags iedereen z'n foto's te bekijken, je ziet verrassend snel wat "werkt" en wat niet.

Geen opmerkingen: