donderdag 17 juli 2008

Chicken Pie


Dat was echt om je vingers bij op te eten!
Boodschappen:

  • een kleine kip

  • kippenbouillonblokjes (of echt bouillon-trek ingrediënten, natuurlijk)

  • een flinke ui

  • een paprika

  • één of twee teentjes knoflook

  • bakje (kastanje-) champignons

  • boter en bloem (40 g elk)

  • pakje diepvries bladerdeeg.

Bereiding:
Zet de kip op in een pan water (zodat-ie bijna onder staat) met twee bouillonblokjes, breng aan de kook, en laat een uurtje trekken.
Ui en paprika in hele kleine blokjes snijden en fruiten met de uitgeperste knoflook. Champignons toevoegen en gaar bakken.
De kip uit de bouillon halen en uit laten lekken (en af laten koelen, anders brand je je vingers!), de bouillon zeven. Als de kip hanteerbaar is, 'm helemaal tot draadjes uit elkaar trekken en door het champignon-mengsel roeren, eventueel nog even meebakken.
Roux maken van bloem en boter en kippenbouillon.


Wat is het geheim van een goeie roux, mamma?
?
Dat-ie goed gaar is!
Weer wat geleerd: de bloem moet gaar zijn vóórdat het vocht wordt toegevoegd: dus steeds een beetje roeren op een zacht pitje tot het glad wordt en lekker notig gaat ruiken. Dan pas beetje bij beetje al roerend het vocht toevoegen, steeds tot het bijna blupt en dan pas het volgende scheutje. Op die manier heb je de dikte precies in de hand: na een blup blijft de dikte constant.

Taartvorm bekleden met bladerdeeg. Kip/champignonmengsel toevoegen, roux er over gieten, vorm afdekken met bladerdeeg.
Minuut of twintig in de oven op 220 graden. Serveren met een bak frisse salade.

Geen opmerkingen: