Cornelia
Originally uploaded by Jaydot
Cornelia. Die stond nou wèl op mijn lijstje. De bloemen zijn veel kleiner dan ik verwacht had, maar wel heel schattig.
Catalogus De Wilde: Kleine, formele bloemen in rozetvorm die in grote trossen groeien. De bloemen zijn koperkleurig abrikoos, verbloeiend naar koperachtig roze. Een sterke plan met goed, donkergroen blad. Zeer geurig en herbloeiend. Vormt een goede haag. 150 x 150 cm. (Pemberton 1925).
Mineke Kurpershoek: Blijkbaar ging de voorkeur van dominee J.H. Pemberton uit naar welriekende en doorbloeiende struikrozen die in de herfst aantrekkelijke bottels vormden, want bijna alle rozen van zijn kwekerij vertonen deze eigenschappen. Ook de rozen die door zijn opvolger, J.A. Bentall, op de markt werden gebracht beantwoorden aan dit beeld. Waarschijnlijk waren deze laatste zaailingen van Pemberton, die hij zelf voor zijn dood nog niet afdoende had kunnen beproeven.
Kenmerkend voor deze groep is ook dat al deze rozen in de late zomer op hun best zijn: de mooist gekleurde bloemen en de weelderigste struiken. Dit komt omdat ze op het jonge hout, dat in de zomer wordt gevormd, het rijkst bloeien.
Cornelia is een typische vertegenwoordigster uit die reeks Pembertonrozen. De bloemen zijn roze met een tikkeltje abrikoosgeel, niet groot (ca. 4-5 cm) en komen vooral in de herfst met grote aantallen in eindstandige waaiers. Ze zijn halfgevuld, een beetje rozet- of anjervormig, en het geel van de meeldraden draagt ertoe bij dat de bloemkleur vrij levendig is. De knoppen zijn bijna kogelrond.
De struik wordt gevormd door lange, welvende takken, vrij dicht opeenstaand, met het gevolg dat hij breder is dan hoog (ongeveer 1.50 m hoog en 2 à 3 meter breed). Het blad is niet groot, donkergroen en zacht glanzend.
Soms treedt in de herfst meeldauw op aan de uiteinden van de takken.
Vermelding op HMF.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten