zondag 27 januari 2008

Coniferenleed

Achtertuin: helemaal scheef...

Toen ik hier een jaar of tien geleden kwam wonen, was één van de meest opvallende dingen in mijn tuintje het grote aantal veel te grote bomen. Er stond onder andere een kerstboom zo hoog als de nok, een taxus hoger dan de dakgoot en bijna zo breed als de gevel en - dat was het ergste - wel twintig coniferen.
Waarschijnlijk ooit door een vorige bewoner aangeplant als haag, maar vergeten te snoeien, waardoor ze ruimschoots hoger waren dan de dakgoot. En oerlelijk. Eentje naast de voordeur, een kluit van drie op het terras, en een hele rij langs de achtergrens.
Ik had natuurlijk vóór dat ik het huurcontract tekende bezwaar moeten maken, later zag ik bij andere huizen in de straat wel dat er grote bomen verwijderd werden voordat nieuwe bewoners hun intrek namen. Wist ik veel.
Ik heb me de afgelopen jaren sufgesnoeid (niet alleen de eigen bomen maar ook de van drie kanten oprukkende laurierstruiken van de buren) en ook een aantal bomen verwijderd, maar hele bomen verwijderen is een hoop gedoe, bovendien kan ik het niet alleen. Er staan dus nog steeds teveel te grote coniferen.
In februari vorig jaar heeft het gestormd. Zo'n storm die aan veel bomen in de regio het leven heeft gekost. Coniferen zijn hardstikke taai, maar na deze storm hingen de meeste in meer of mindere mate scheef. De boom op het terras had de erfscheiding helemaal scheef gedrukt, en drie bomen achterin de tuin hingen een flink eind over de tuin van de buurvrouw heen. Ook de boom bij de voordeur staat sindsdien een stukje uit het lood.
Dan rijst de vraag wie er eigenlijk aansprakelijk is als ze echt omvallen en schade veroorzaken. De huisbaas? Of de bewoner?
Da's een vraag waar je van niemand een duidelijk antwoord op krijgt, ook niet van mijn rechtsbijstandverzekeraar. Opmerkelijk is wel dat de huisbaas al jaren zonder discussie de kosten op zich neemt voor reparatie van de riolering: de wortels van de boom bij de voordeur kruipen de rioolbuis in en veroorzaken daar eens in de zoveel jaar een flinke verstopping, waardoor mijn keuken blank komt te staan.
Telkens gezegd dat ze beter die boom weg konden halen, maar nee, de laatste keer hebben ze zelfs de rioolbuis laten verleggen met een bochtje, zodat-ie iets verder van de boom afligt. Het is een kwestie van tijd voordat de conifeer de zaak weer blokkeert. Kennelijk acht de huisbaas zichzelf daar wel aansprakelijk voor.
Daarom in mei 2007 in een mailtje het probleem van de scheefgewaaide bomen maar eens voorgelegd aan de huisbaas.
Geen enkele reactie.
Begin juni maar 's een reminder gestuurd. Het zou beoordeeld worden door een "technische collega", zeiden ze. En medio juni werd ik gebeld door een meneer van Heijmans Bos en Groen: hij had opdracht van de huisbaas om een aantal coniferen te verwijderen en we hebben een afspraak gemaakt voor hem om te komen kijken.
Ik blij, natuurlijk! En meteen een parasol gekocht, want zonder die coniferen zou mijn terras een stuk zonniger worden.
Maar vervolgens gebeurde er niets.
Na de zomer, begin november, maar weer 's een mailtje naar de huisbaas gestuurd.
Oei, zei de huisbaas, we dachten dat het allang gebeurd was. We maken er een spoedopdracht van!
En weer gebeurde er niets.
Dus begin december weer een reminder gestuurd.
En op 6 december kwam de reactie: ja, maar, die bomen verwijderen is duur, bovendien bent u zelf verantwoordelijk voor het tuinonderhoud...
En: Ik weet dat er een nieuwe inspectie aan uw adres voor ingepland staat. De bevindingen hiervan wacht ik op dit moment nog af. Ik hoop u op korte termijn meer te kunnen berichten.Tsk.
We zijn intussen weer bijna twee maanden verder en zo nu en dan waait het behoorlijk. Elke keer gaan ze een stukje schever.
Dus nu ben ik het zat.
Eerst een klein hoveniersbedrijf in de buurt gebeld. Die liet weten dat dit voor hem een te grote klus was, en raadde een gespecialiseerd boom-onderhoud bedrijf in de buurt aan. Die gaan het nu doen voor 380 euro ex btw. Da's een hoop geld, maar zou dat nou werkelijk een onoverkomelijk bedrag zijn voor de huisbaas? Een bedrijf dat kennelijk opgewekt een half miljard kan investeren?
We are not amused.
En wat is wijsheid?
De manier-waarop is ronduit onfatsoenlijk te noemen. Maar los daarvan: is dit zwalkgedrag van een verhuurder, een grote Tabaksblat-compliant verhuurder, acceptabel?
Juridische strijd aangaan over die kosten of niet?

[update 7 februari]Gebeld door Vesteda. Vesteda is van mening dat een huurder zelf verantwoordelijk is voor tuinonderhoud. Tsk. Maar het was prettig om eindelijk 's gewoon met iemand te praten over het probleem (al was het leuker geweest als ze meteen een jaar geleden gebeld hadden).

Geen opmerkingen: