zaterdag 11 augustus 2007

Risottonight


Mushroom risotto. Om je vingers bij op te eten!


Risotto should ooze..., zegt Jamie Oliver. En daar heeft-ie gelijk in. Ooze is een prachtig woord, en ik kan er geen echte goeie vertaling voor bedenken. Dit is een basis risotto recept, waar van alles aan toegevoegd kan worden. Het is trouwens voornamelijk gebaseerd op het recept van Jamie Oliver, en het idee om vermouth toe te voegen is briljant.
Boodschappen voor risotto: een liter bouillon • olijfolie • 2 uien fijngehakt • paar stelen bleekselderij fijngehakt • zout en peper • 2 tenen knoflook • 400 gram risottorijst • 100 ml droge vermouth • half ons boter • onsje vers geraspte parmezaanse kaas.
Boodschappen voor het paddenstoelendeel: half pond paddenstoelen olijfolie eetlepel gehakte thijm teentje knoflook zout en peper handje gehakte peterselie beetje chilipoeder beetje citroensap.


Bereiding paddenstoelen: Paddenstoelen (in schijfjes of gescheurde blokjes) met thijm en een snufje zout fruiten in de olie. Als ze naar wens zijn, peterselie, snufje chili en scheutje citroensap toevoegen. De helft fijnhakken.
Bereiding risotto: Bouillon opwarmen. In een andere (flinke!) pan ui en selderij fruiten met een snufje zout; iets later de knoflook toevoegen en nog even fruiten. Dan de rijst toevoegen en een beetje gas geven. De rijst wokken (blijven roeren!) tot-ie doorschijnend is. Vermouth toevoegen, blijven roeren.
Als de vermouth helemaal is opgenomen, gas terugnemen (het moet bluppen) en de hete bouillon lepel voor lepel toevoegen. Na de eerste lepel het gehakte deel van de paddenstoelen erbij. Roeren tot het vocht is opgenomen voor je de volgende lepel toevoegt. Etcetera. Duurt ongeveer een kwartiertje. De rijst moet niet al te zacht zijn.
Tenslotte van het vuur af en de rest van de paddenstoelen, boter en geraspte parmezaanse kaas toevoegen.

Geen opmerkingen: